Smartphones hebben de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt als het gaat om ontwerp, camera of zelfs verwerkingskracht. Een nieuwe smartphone heeft meer rekenkracht dan alle computers in de hele wereld bij elkaar ten tijde van de maanlanding. We hebben echter niet veel doorbraken gezien als het gaat om batterijtechnologie – wat tegenwoordig van cruciaal belang is gezien het feit dat jouw favoriete device een luxe scherm heeft, meerdere sensoren en snellere processors heeft, die de levensduur van de batterij snel verminderen.
Hoewel een aantal smartphonefabrikanten ‘Snel opladen’ en ‘Power-modi’ aanbieden om met deze situatie om te gaan, is er nog geen concrete oplossing te zien.
Dat gezegd hebbende, hebben we hier enkele minder bekende tips voor het verlengen van de accuduur van je smartphone.
Schakel de vibratiefunctie uit
Veel mensen vinden het prettig als je een lichte vibratie voelt bij het typen op je smartphone. Dit is echter een killer voor de batterij want het kost veel energie.
De vibratiefunctie is eigenlijk ook iets wat je helemaal niet nodig hebt, dus uitzetten is in dit geval slim.
Gebruik een donkere of zwarte achtergrond
Als jouw smartphone een AMOLED-display heeft, kun je met het toepassen van zwart gekleurde achtergronden de levensduur van de batterij sparen. Dit komt omdat pixels die de AMOLED-schermen maken, alleen batterijvermogen gebruiken om lichte kleuren te verlichten en geen energie nodig hebben om een zwarte kleur weer te geven. Simpel gezegd: hoe meer donkere of zwarte pixels je hebt op je AMOLED-scherm, hoe minder stroom het verbruikt om ze te verlichten. Het is wat saaier wellicht, maar bespaart wel de accu van je smartphone.
Locatie gebruik door apps aanpassen
De meeste apps die op jouw smartphone (Android / iOS) zijn geïnstalleerd, houden voortdurend je locatie bij. Ook apps waarvan je het wellicht helemaal niet verwacht. Je wilt deze functie misschien niet uitschakelen tijdens het gebruik van Google Maps, Uber, het verzenden van locaties op WhatsApp, Tinder, enz. Maar wanneer je deze de hele dag aanlaat voor al je apps, dan is je telefoon snel leeg. Pas het dus aan en selecteer in de instellingen welke apps gebruik mogen maken van jouw locatie en wanneer ze dit doen (bijvoorbeeld alleen tijdens gebruik). Dit scheelt enorm in de levensduur van je accu.
Houd je apps up to date
Je apps up to date houden gebeurt gelukkig veelal automatisch. Zorg ervoor dat je het hoe dan ook bijhoudt, want het updaten helpt eigenlijk bij het verbeteren van de algemene prestaties van de smartphone en daarmee ook de levensduur van de batterij.
Gebruik vliegtuigmodus
Wanneer je telefoon in vliegtuigmodus staat, heb je geen netwerk en kun je dus niet bellen, appen of instagrammen. Maar het vermindert je batterijgebruik gigantisch. Je kunt in vliegtuigmodus wel gebruik maken van alle apps die geen internet nodig hebben.
Super handig wanneer je even niet online hoeft te zijn of niet afgeleid wilt worden.
Schakel automatische synchronisatie uit
Apps zoals Gmail, Twitter, agenda, etc. synchroniseren voortdurend om de nieuwste informatie te bieden. Dit is handig wanneer je het je gewoon niet kunt veroorloven om belangrijke informatie te missen, maar het eist ook zijn tol op de levensduur van de batterij.
Ga naar Instellingen> Google-account en schakel automatische synchronisatie uit voor apps die je niet voortdurend wilt bijwerken. Dit helpt heel goed voor de levensduur van je accu.
Tot slot. Schakel bluetooth, gps en wifi uit wanneer je het niet nodig hebt. Met deze functionaliteiten verstuurt jouw smartphone non stop veel data en ook het zoeken naar andere netwerken kost best veel vermogen. Wanneer je deze functionaliteiten niet nodig hebt, bijvoorbeeld bluetooth, is uitschakelen gewoon handig en goed voor je batterij.
Bron: Techradar.com