0

Ongelukken door Smartphone – en tips om ze te voorkomen

Een 14-jarig meisje uit Kazachstan is afgelopen weekend op gruwelijke wijze overleden nadat een smartphone vlak naast haar gezicht explodeerde. Ze lag op dat moment in haar bed te slapen; het toestel zat aan een oplaadkabel. De politie spreekt van een ‘tragisch ongeluk’. Het merk van zowel de smartphone als de oplader is niet bekendgemaakt.

De 14-jarige Alua Asetkyzy Abzalbek gaat de bewuste avond alleen naar bed en zet op haar telefoon ter ontspanning een muziekje aan. Omdat de batterij van haar smartphone bijna leeg is, sluit ze het toestel aan op een oplader die ze in het stopcontact steekt. Ze valt rustig in slaap.

Midden in de nacht gaat het helemaal mis. De smartphone ontploft, waardoor Alua flinke brandwonden oploopt, voornamelijk in haar gezicht. De volgende ochtend wordt ze door bekenden dood aangetroffen in bed, met de batterij van de telefoon dichtbij haar hoofd. De accu is door de explosie uit het toestel geschoten.

Vermoedelijk is de batterij van de smartphone te warm geworden door het opladen en midden in de nacht ontploft en in brand gevlogen. Volgens forensisch-experts is dit het meest voor de hand liggende scenario, schrijven de Britse tabloids The Sun en Daily Mail. Het toestel ligt na de explosie nog steeds op haar hoofdkussen, vlak naast haar hoofd.

Alua’s radeloze beste vriend, de 15-jarige Ayazhan Dolasheva, kan het allemaal nog amper geloven. ‘Je was de allerbeste’, schrijft hij in een emotioneel bericht op Facebook. ‘We zijn al samen sinds we klein waren. Het is zo moeilijk voor mij nu jij er niet meer bent. Ik mis je zo erg. Je hebt me voor altijd verlaten.’

 

Accuworld - Ongelukken door Smartphone - en tips om ze te voorkomenMeerdere incidenten

Foto’s in lokale kranten tonen een zwaar beschadigde telefoon die vooral op de achterkant zwartgeblakerd is. Hoe bijzonder ook, het is lang niet het eerste bericht van een telefoon die explodeert en de eigenaar verwondt. Eerder dit jaar werd een man in India door bewakingscamera’s gefilmd toen zijn telefoon in zijn zak ontplofte. Op de beelden valt te zien hoe de man van zijn stoel springt en in paniek probeert de brandende telefoon van zich weg te krijgen.

Bij een ander incident keek een vrouw in Oost-China schreeuwend hoe haar iPhone 6 op het dashboard van haar auto in brand vloog. De bestuurster stapte uit en begon te schreeuwen om hulp van passerende automobilisten en voorbijgangers. Later bleek dat haar batterij onlangs was vervangen.

 

Tips om ongelukken te voorkomen

Bij Accuworld horen en lezen we vaker over ongelukken met een smartphone. Zoals je net hier las, kan dit erg slecht aflopen.

Wij hebben hier een aantal tips voor je. Voorkom ongelukken door smartphone gebruik met deze tips.

  1. Slaap nooit met je smartphone, of andere telefoon, onder je kussen. Zeker niet als deze aan de lader hangt. De telefoon wordt warm tijdens het opladen en kan door het kussen zijn warmte niet kwijt. Dit kan resulteren in brand of ontploffingsgevaar. Leg de telefoon altijd minstens een meter van je hoofd weg en open en bloot als deze aan de lader ligt.
  2. Gebruik geen goedkope en kwalitatief slechte laders. Veel ongelukken gebeuren door aftermarket opladers, die veelal heel goedkoop zijn en ook kwalitatief slecht. Deze zijn gewoon veel minder veilig dan goede en duurdere merken, waar meer aandacht wordt besteed aan het productieproces.
  3. Is de accu van jouw smartphone slecht of kapot? Ga niet zelf aan de slag met vervangen, tenzij je heel goed weet wat je doet. Ga ook niet naar een winkeltje op de hoek waar ze het voor 10 euro voor je vervangen. Ga voor kwaliteit en ga naar een erkend bedrijf. Dit kost iets meer, maar dan ben je zeker van kwaliteit en krijg je vaak ook gewoon garantie. Zo kun jij s’nachts met een gerust hart slapen.

 

Accuworld heeft partners die gespecialiseerd zijn in het vervangen van smartphone accu’s. Daarnaast kunnen zij elke andere reparatie aan jouw telefoon ook uitvoeren. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en voorkom ongelukken door verkeerd smartphone gebruik.

 

Bron: Ad.nl, Sebastiaan Quekel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts